"Freedom is the recognition that no single person, no single authority or government has a monopoly on the truth, but that every individual life is infinitely precious, that everyone of us put in this world has been put there for a reason and has something to offer." Ronald Wilson Reagan
miercuri, 11 ianuarie 2012
O butada despre Elena Ceausescu
Este cunoscut faptul ca in timpul regimului comunist, cea dintai tovarasa a tarii (fiind vorba de comunism, termenul mi se pare mult mai oportun decat cel de doamna), Elena Ceausescu constituia obiectul unui cult al personalitatii, care aproape il egala in grandoare pe cel al sotului sau, iubitul conducator. Propaganda de partid nu s-a multumit sa o infatiseze ca "mama iubitoare", ci i-a construit o imagine cvasidivina.
Directia de Informatii Externe a Securitatii (DIE) avea ca misiune sa colectioneze titluri si diplome pentru Elena Ceausescu de la mai multe universitati si academii de pe glob. Mai mult, desi instructia scolara a fostei domnisoare Petrescu era cat se poate de precara, aceasta neabsolvind decat cateva clase elementare, era prezentata oficial ca o inalta autoritate in domeniul stiintific, mare specialista in stiinte chimice, "savant de renume mondial". Elena Ceausescu era membra a Academiei RSR. Ramane memorabila replica sa din timpul josnicului "proces", organizat la Targoviste, in 25 decembrie 1989, de catre Ion Iliescu, Silviu Brucan, Gelu Voican-Voiculescu si ceilalti. Ea a ripostat prompt si ferm la jignirea (dealtfel grosolana si lipsita de eleganta) a procurorului: "Analfabeta a ajuns academician"..."O sa te auda colegii mei, intelectualii, o sa te auda", nerealizand situatia penibila in care se afla. Vivovati in principal nu erau sotii Ceausescu, ci sistemul comunist. Revazand acele imagini, Elena Ceausescu si "tovarasul" imi inspira mila si chiar o usoara compasiune.
Calificativul "savant de renume mondial" cu care o gratulau propagandistii partidului pe Elena Ceausescu friza ridicolul, dat fiind faptul ca cea care ocupa functia de director al Institutului de Cercetari Chimice (ICECHIM), nu cunostea nici macar formula chimica a dioxidului de carbon. Lecturand cu dificultate una dintre lucrarile la care, ca intotdeauna nu contribuise, evident, nici macar cu un cuvant, Elena a pronuntat mot a mot CODOI.
Glumind putin, ma gandesc ca este posibil ca tovarasa sa fi avut in vedere un augmentativ al substantivului "coada", in conditiile in care cozile la alimentele de baza reprezentau un peisaj obisnuit in Romania socialista a anilor '80.
Etichete:
butada,
chimie,
Elena Ceausescu,
Romania socialista,
savant