marți, 14 ianuarie 2014

Cambodgia khmerilor rosii- societate distopica (scurte reflectii)Cambodgia khmerilor rosii reprezinta probabil cel mai elocvent exemplu de societate distopica, in care teroarea exercitata asupra individului a atins cote inimaginabile. Cu siguranta, nu ne hazardam cand afirmam ca este vorba de cel mai atroce regim al veacului al XX-lea.
Un amalgam de stalinism si maoism, duse la extrem. De fapt, Saloth Sar (Pol Pot) si acolitii sai au preluat din vasta experienta criminala a tuturor regimurilor comuniste, fiind creatorii unui stat criminal ce a exterminat pana la o treime din propria populatie. Un genocid unic in lumea contemporana... Regimul khmerilor rosii a intruchipat fara doar si poate ideea de Holocaust bazat pe criterii sociale. Un proiect gigantic de inginerie sociala la care au procedat, dealtminteri atat Iosif Stalin, cat si Mao Zenong si Kim Il Sung. Categorii intregi, de la intelectuali si functionari, proprietari funciari la comercianti si clerici, pana la straini (chinezi si vietnamezi, indeosebi, desi oficial R. P. Chineza a sprijinit autoritatile de la Phnom Penh) etc. erau sortite anihilarii, "vaporizarii", un concept uzitat de George Orwell, in al sau memorabil "1984".
Regimul de teroare urmarea finalmente desfiintarea claselor sociale, edificarea unei societati lipsite de clase. De allfel, Kmerii rosii au izbutit sa puna bazele unei societati de tip orwellian perfecte (a se vedea in acest sens, impunerea unui nou limbaj, mesele luate in comun, intruchiparea lui Big Brother in persoana lui Pol Pot, care era numit Fratele Numarul Unu, iar aghiotantul sau Nuon Chea, Fratele Numarul Doi). Am putea adauga la cele enumerate adoptarea unui noi calendar, ce marca Anul Zero (de fapt, anul acapararii puterii de catre khmerii rosii), destramarea familiilor, separarea copiilor de parinti (multi parinti au fost ucisi, fiind socotiti nereeducabili, obligativitatea schimbarii numelor considerate a fi prea burgheze, ceea ce denota depersonalizarea completa.)
Coreea de Nord a lui Kim Jong Un este actualmente un alt exemplu de societate distopica, orwelliana. Desi comunismul a insemnat in majoritatea cazurilor (inclusiv in URSS sau in RSR) urbanizare si industrializare masiva, khmerii rosii au impus cel mai brutal comunism de tip rural. Majoritatea oraselor au fost evacuate cu forta aproape complet, populatia fiind constransa sa trudeasca in orezarii in zonele rurale. Suprimarea banilor, desfiintarea bancilor, revenirea la trocul specific societatilor primitive reprezinta alte caracteristici ale unui regim care in mai putin de 4 ani, intre 17 aprilie 1975 si ianuarie 1979 a curmat aproape 2 milioane de vieti. Scolile au fost inchise in totalitate. Cladirea dezafectata a unui liceu din capitala Phnom Penh a fost transformata in centrul de tortura si exterminare, S2. "Masina de ucis" a functionat cu o eficienta infioratoare, existand doar cativa supravietuitori din cei aproape 20000 de detinuti incarcerati acolo. Sunt consemnate pana si vivisectii si alte experimente carora le-au cazut victime oameni nevinovati. Comandantul acelui macabru stabiliment, Kang Kek Ieu("Duch'')a fost condamnat la detentie pe viata abia acum cativa ani. In prealabil, Duch isi facuse ucenicia intr-un alt centru de eliminare fizica, situat in jungla, anume M13. Inainte de a parasi acel loc, khmerii rosii au executat pe toti prizonierii, i-au atuncat intr-o groapa comuna si au plantat cocotieri si manioc.

Surprinde poate in Cambodgia khmerilor rosii absenta unui cult al personalitatii conducatorilor, desi comunismul asiatic a consacrat cultul personalitatii lui Mao Zedong si al lui Kim Ir Sen, adularea celor doi dictatori atingand dimensiuni greu de inchipuit. "Angkarul" (de fapt partidul comunist al Kampuchiei Democratice, cum a fost redenumita tara) era practic o organizatie cvasisecreta pentru oamenii obisnuiti, terorizati si abrutizati. Secretomania, invaluirea liderilor in mister ma duce cu gandul nu numai la George Orwell, dar si la literatura lui Franz Kafka. Recent am lecturat cutremuratoarele marturii ale lui Rithy Pan ,un supravietuitor al imensului lagar de exterminare pe care l-a reprezentat in a doua jumatate a anilor '70 Cambodgia. Poate voi incerca pe viitor sa realizez o analiza mai ampla a regimului khmerilor rosii sau macar o recenzie a fascinantei carti de marturii a lui Rithy Pan, intitulata foarte inspirat chiar "Eliminarea"...