joi, 4 decembrie 2008

A trecut la cele vesnice profesorul Valentin Tascu

Saptamana trecuta ne-a parasit parasit pentru totdeauna colegul nostru, Valentin Tascu. La aflarea tristei vesti, Rectorul universitatii noastre, dl. profesor univ. dr. Adrian Gorun a afirmat: ''Trecerea in nefiinta a profesorului Valentin Tascu reprezinta o imensa pierdere pentru Universitatea 'Constantin Brancusi'. A disparut de langa noi un om si un dascal exemplar, unul dintre cei care au contribuit cu eforturile sale la dezvoltarea si consolidarea Universitatii. Om de cultura, scriitor, critic literar, publicist, editor, cadru didactic, Valentin Tascu a fost o personalitate complexa, un model pentru colegi, studenti, pentru toti cei care l-au cunoscut. Transmitem pe aceasta cale, sincere condoleante familiei indoliate''.
Dumnezeu sa il odihneasca!

Conferinta internationala Cluj - Napoca

Intre 19 si 21 noiembrie Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii ''Babes-Bolyai'', din Cluj - Napoca si Centrul de Studii Transilvane au organizat conferinta internationala ''Transilvania in Toamna anului 1918 si Unirea cu Romania. Realitati interne si context international''.
Cele 31 de comunicari sustinute au fost interesante si captivante, majoritatea fundametate pe surse inedite de arhiva, suscitand dezbateri fructuoase si constructive.Discutiile au continuat si in afara spatiului protocolar.
Subsemnatul, -invitat la conferinta gratie bunavointei si amabilitatii domnului profesor univ. dr. Ioan Bolovan-, caruia-i multumesc si pe acesta cale, a prezentat o lucrare referitoare la ''Franta si reintrarea Romaniei in razboi (noiembrie 1918)'', lucrare in care am valorificat documentatie descoperita in arhivele franceze.
Printre participantii la conferinta mentionam pe Vasile Vesa, Anatol Petrenco, Cornelius Zach, Teodor Pavel, Krista Zach, Ioan Carja, Vasile Ciobanu, Carmen Albert, Adrian - Silviu Ionescu, Iulian Botoghina, Sorin Radu, Ioan Bulei, Stefano Santoro, Alin Ciupala, Flavius Solomon, Maria Ghitta, Marian Mosneagu.

Oaspete de seama

In octombrie 2008, Universitatea ''Constantin Brancusi'' din Targu - Jiu a fost onorata cu vizita distinsului profesor univ. dr. Bruce A. Little, Rectorul Universitatii din Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii. Profesorul american a prezentat, cu acest prilej, comunicarea stiintifica cu titlul ''Realitate, adevar si moralitate''.
Nascut la 30 aprilie 1945, Bruce A. Little si-a desavarsit studiile la Universitatea North Carolina, la Universitatea Duke si la Universitatea din Deerfield. Profesorul Little a desfasurat activitati de cercetare in numeroase tari precum Norvegia, Germania, Ucraina, Elvetia, ungaria, Romania si altele. S-a remarcat totodata printr-o prodigioasa activitate stiintifica, publicand numeroase carti si articole. Renumitul profesor se distinge in special prin analizel sale profunde in domeniul filosofic si teologic, fiind profesor de filosofie si religie la Facultatea de Filosofie, Istorie si Teologie din Wake Forest, Carolina de Nord.

Parteneriat intre universitati

In octombrie 2008, Universitatea ''Constantin Brancusi'', din Targu - Jiu a primit vizita Prof. univ. dr. Leonid Leonidovici Tovajnianski, Rectorul Universitatii Tehnice Nationale din Harkov, Ucraina. Intre cele doua institutii de invatamant superior, s-a semnat un protocol de colaborare. Protocolul de colaborare vizeaza, in principal, extinderea schimbului academic si a cooperarii in domeniul educatiei si al cercetarii, in scopul promovarii progresului si dezvoltarii invatamantului, precum si stabilirea unei punti culturale intre cel doua universitati.. Principiile de baza ale acestui acord urmaresc realizarea unor beneficii reciproce, in baza respectului mutual al independentei fiecarei parti, al identitatii culturale si a legislatiei tarilor.
Scopul principal al protocolului de colaborare consta in schimbul de personal universitar, studenti, cursanti la forme de invatamant post-universitar si tineri cercetatori, pe baza de reciprocitate, cu scopul de a sustine cursuri cursuri speciale, prelegeri, pentru participarea la seminarii stiintifice, intalniri academice si alte manifestari stiintifice. pe de alta parte, protocolul se refera la deplasarile oficiale cu caracter stiintific, pe termen scurt, pentru profesori si cercetatori. Era urmarit schimbul de idei pe plan stiintific si pentru derularea unor activitati de cercetare in comun.
Durata initiala a protocolului de colaborare cu Universitatea din Harkov a fost stabilita la 3 ani.